Navigația este o abilitate critică pentru supraviețuirea animalelor și importantă în procesul de căutare a hrănii, a adăpostului sau partenerului, și experimentul cu carasul auriu a demonstrat că orientarea în spațiu este universală și nu depinde de specie sau mediu, au menționat cercetătorii universității israelene într-un studiu publicat în revista ”Behavioural Brain Research”.
Pentru experiment, ei au construit o platformă cu roți, pe care au montat un acvariu, și au echipat-o cu senzori laser pentru detectarea mișcărilor în interiorul acvariului. Peștele, un caras auriu, a fost antrenat timp de câteva zile să se miște în interiorul acvariului cu apă în direcția hrănii.
Senzorii care captau mișcările acestuia transmiteau informația unui procesor care mișca vehiculul în aceleași direcții. De fiecare dată când ajungea la destinația corectă, peștele era remunerat cu mâncare.
Într-un final carasul a învățat să ocolească obiecte, să evite ciocnirea cu pereții și blocajele, schimbând cursul și alegând calea optimă pentru a ajunge la hrană, chiar dacă avea în față obstacole noi sau se afla într-un mediu necunoscut.
”Studiul demonstrează că abilitatea de navigare este universală și nu ține de un anumit mediu sau specie. Am văzut că obiectul nostru de studiu are capacitatea cognitivă de a învăța sarcini complexe într-un mediu absolut diferit de cel în care a evoluat,” a spus Shachar Givon, unul dintre autorii studiului.
Experimente similare au fost anterior efectuate cu participarea șobolanilor și câinilor, care s-au descurcat la fel de bine în situații noi. Rezultatele sugerează că animalele sunt capabile să transfere reprezentarea despre spațiu și experiența obținută în medii terestre total diferite, și astfel orientarea în spațiu este o trăsătură prezentă la toate speciile.