Cine este primul om al planetei cu inimă de porc


Pe 7 ianuarie 2022, medicii americani au transplantat cu succes o inimă de porc, modificată genetic, unui bărbat de 57 de ani.

Echipa de chirurgi de la Facultatea de Medicină a Centrului Medical al Universității Maryland a avut nevoie de o autorizație specială de la autoritățile competente la nivel federal pentru intervenție, argumentând că fără acest transplant David Bennett, un rezident al statului Maryland, ar fi murit.

Din cauza stării precare în care se afla, pacientul nu a fost eligibil pentru un transplant uman, fiind refuzat de câteva instituții medicale. Nici inima de porc nu a fost tocmai potrivită, însă medicii au eliminat din ea câteva gene care împiedicau integrarea în corpul uman, încă la etapa de dezvoltare a mamiferului.

Pacientul se simte normal și se recuperează, deși riscul respingerii încă persistă, au precizat medicii.

David Bennett a fost condamnat în 1988 la 10 ani de închisoare pentru înjunghierea unui bărbat, care a petrecut 19 ani paralizat într-un scaun cu rotile și a decedat în 2007.

În anul trecut chirurgii centrului Langone Health a Universității din New York au transplantat cu succes – tot pentru prima dată – un rinichi de porc la un pacient uman în stare de moarte cerebrală. Rinichiul a fost modificat genetic încă fiind în animal, pentru a spori șansele de adaptare la noul organism-gazdă.

Potrivit statisticii, organele cele mai frecvent transplantate în lume sunt rinichii, plămânii, inima și ficatul. Între 400.000 și 600.000 de oameni sunt în lista de așteptare la nivel global pentru un transplant în fiecare an. Numărul donatorilor este de 40-50 de ori mai mic. Doar în SUA în fiecare zi mor în medie 20 persoane din cauza deficitului de organe. 

Istoricul transplanturilor de inimă

Dacă organismul lui Bennett nu va respinge noua inimă, știința va oferi un răspuns la întrebarea cum poate fi soluționată problema cu deficitul de organe pentru transplant în viitor.

Porcii și maimuțele ar fi primii candidați în lista de donatori. Primul transplant de inimă a avut loc în anul 1964 – Boyd Rush a fost operat la Universitatea din Mississippi, primind o inimă de maimuță. Inima a funcționat doar 60 de minute.

Primul transplant de inimă de la om la om a avut loc în 1967, la spitalul Groote Schuur din Cape Town, Republica Sud-Africană. Recipientul, Louis Washkansky, a trăit 18 zile cu noua inimă.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO