Iran va testa rialul digital; Rusia a început deja experimentul cu rubla; El Salvador - eșec?


Spre deosebire de ruși, care au închis piața financiară pentru tranzacțiile cu criptovalutele, autoritățile iraniene intenționează să implementeze tehnologia blockchain și pentru piața hârtiilor de valoare.

Un al treilea stat, care a ales Bitcoin în calitate de valută oficială, se apropie de fiasco economic.

Iran – pro legalizare

Viceguvernatorul Băncii Centrale a Iranului, Mehran Moharamian, responsabil de tehnologii și inovații, a declarat pentru agenția de știri ILNA că faza-pilot ce prevede testarea versiunii digitale a rialului va începe în curând. 

În opinia lui Moharamian, criptovalutele reprezintă o soluție pentru ”rezolvarea anumitor inconsistențe și decentralizarea resurselor”, iar Iranul nu face altceva decât să urmeze exemplul altor țări. Viceguvernatorul a evitat să precizeze ziua concretă când va începe testarea rialului digital, dar a lăsat să se înțeleagă că acesta va fi diferit de Ether (Ethereum) și Bitcoin.

Proiectul cu rialul digital a fost lansat în 2018, când Corporația de Servicii Informatice din Teheran a fost însărcinată să studieze oportunitatea digitalizării rialului, să dezvolte rețeaua de servicii de plăți automatizate, și să elaboreze criptovaluta națională propriu-zisă. Prima versiune a rialului digital a fost anunțată în mai 2021. 

Potrivit portalului News.Bitcoin, guvernul iranian a ales platforma blockchain Hyperledger Fabric, unul din proiectele găzduite de Fundația Linux. 

În Iran nu există în prezent legislație care ar reglementa piața cripto, dar țara nu nici persecută pentru mineritul monedelor digitale. Guvernul, însă, a dat asigurări că va fi elaborat un cadru legal care va permite companiilor să efectueze tranzacții internaționale cu criptovalute.

Șeful Comisiei pentru Hărtii de Valoare și Operațiuni Bursiere, Majid Eshqi, a declarat pentru presă acum câteva zile că ”în cel mult doi ani noi vom fi nevoiți să utilizăm tehnologia blockchain; nu va trece mult timp și vom începe tokenizarea valorilor fizice și a hârtiilor de valoare, care vor putea fi tranzacționate fără probleme pe noile platforme”. 

Autoritățile iraniene speră astfel că vor putea reduce presiunea financiară și economică impusă de SUA și aliații în formă de sancțiuni pentru programul nuclear național.

Rialul iranian a închis anul 2021 la o rată de schimb de circa 42.000 pentru un dolar SUA, iar neoficial cursul acestuia a ajuns la peste 240.000 de riali per dolar.

Rusia – orice, dar în afara sistemului

Și Federația Rusă se află sub sancțiuni internaționale, însă conducerea de la Moscova a ales o cale intermediară între o prohibiție generală și liberalizare totală: au fost interzise doar operațiunilor cu criptovalute prin sistemul bancar național, dar cetățenii și firmele au dreptul de a participa la tranzacții prin platforme străine.

Cel puțin 12 bănci rusești participă acum la testarea rublei digitale, care a început în luna curentă, comunică agenția oficială TASS. Prima etapă prevede facilitarea tranzacțiilor C2C (între persoane fizice), după care va urma etapa C2B (p.fizică-p.juridică), iar ulterior și B2B (între persoane juridice). 

Printre participanții la experiment sunt Gazprombank, Sberbank, VTB, Rosbank, Promsviazbank, Afla-Bank, Tinkoff Bank, Soyuz Bank.

Deocamdată nu este clar când sistemul financiar rusesc va adopta rubla digitală în calitate de mijloc de plată sau dacă un eventual eșec va sista procesul respectiv.

El Salvador – pe muchie de prăpastie

Între timp, entusiasmul pentru criptovalute în El Salvador, unde președintele Nayib Bukele a convertit o parte din banii publici în Bitcoin și a promis digitalizarea și tokenizarea sistemului financiar, trece rapid în dezamăgire.

Mica țară din America Centrală se confruntă cu probleme economice serioase și nu reușește să se descurce cu creditorii. Fondul Monetar Internațional i-a refuzat repetat guvernului din El Salvador să-i acorde un împrumut de $1,3 miliarde după ce liderul țării a anunțat în noiembrie 2021 planul de a construi Orașul Bitcoin și a adopta Bitcoin ca una dintre valutele oficiale.

Acest plan a redus dramatic valoarea obligațiunilor suverane emise de El Salvador de la 75 de cenți la 36 de cenți pentru un dolar în prezent.

Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Central Americană, doar 1 din 10 locuitori ai acestui stat latino-american știe ce este Bitcoin, iar 80% dintre respondenți nu au deloc sau au foarte puțină încredere în criptovalute. 

Autoritățile din El Salvador au cumpărat câteva mii de monede Bitcoin în toamna anului trecut, când prețul a fost în peste $68.000 bucata, acum valoarea fiind în jur de $40.000.

Banca americană UBS a expediat în luna curentă un memorandum investitorilor, în care îi avertizează că prețurile la activele cripto vor continua căderea pe termen lung. Și asta pentru că Rezerva Federală a SUA ar putea majora rata la dobânzi, guvernul federal pare să fie determinat să reglementeze piața cripto, și natura speculativă a tranzacțiilor menține o volatilitate mare a pieței respective, notează BusinessInsider

Totodată spargerile în lanț ale burselor cripto în ultima jumătate de an au erodat încrederea investitorilor în  astfel de operațiuni, mulți dintre ei grăbindu-se să-și retragă capitalul. 

Conturile noastre la Banca Transilvania, pentru a susține acest site:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vă mulțumim! 



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO