Steaua neutronică a fost descoperită de studentul Universității Curtin Tyrone O’Doherty, cu ajutorul telescopului Murchison Widefield Array din Australia, iar o echipă condusă de astrofiziciana Natasha Hurley-Walker de la Centrul Internațional pentru Cercetări Astronomice Radio a publicat recent un studiu despre natura obiectului.
„Acest obiect apărea și dispărea timp de câteva ore pe parcursul observațiilor noastre... A fost complet neașteptat. Este cam înfricoșător pentru un astronom, deoarece nu știm deocamdată prea multe despre corpurile cosmice capabile să facă acest lucru”, a menționat echipa de astronomi într-un comunicat.
Steaua emite la fiecare 18 minute o cantitate de radiație atât de mare, încât a devenit unul dintre cele mai luminoase puncte din bolta stelară, văzute de pe Pământ.
Luminozitatea mare și durata exploziilor sunt neobișnuite pentru stelele neutronice și pot fi explicate prin prezenta unui câmp magnetic extrem de puternic, iar savanții au concluzionat că obiectul este de fapt un magnetar încă necategorisit.
Distanța dintre sistemul solar și steaua neutronică este de doar 4.000 ani-lumină.
Savanții încearcă să înțeleagă dacă este vorba despre un eveniment singular rar întâlnit sau un epizod dintr-un fenomen amplu.
Stelele neutronice apar în rezultatul morții stelelor obișnuite. Magnetarii sunt un tip neobișnuit de stele neutronice, mici, extrem de dense și cu un câmp magnetic extraordinar de puternic. Știința are în prezent puține răspunsuri în privința magnetarilor.
Potrivit astronomilor, în galaxia Calea Lactee există cel puțin 20 de magnetari.
Dacă vă plac materialele noastre, vă rugăm să ne susțineți financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania, pentru a susține acest site:
În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass mediaVă mulțumim!