Cât de (ne)prietenoasă poate fi tehnologia cuantică?


Doi experți avertizează că dezvoltarea super computerelor care valorifică proprietățile colective ale stărilor cuantice (quantum computing) pentru a efectua calcule sunt – în pofida avantajelor economice – periculoase pentru existența oamenilor.

Computerele cuantice sunt capabile să rezolve probleme extrem de complexe într-un timp foarte scurt, în comparație cu computere obișnuite, reducând perioada de decriptare a datelor unui sistem informațional național, de exemplu, de la câteva sute sau mii de ani la câteva secunde.

La prima vedere, avantajul unor astfel de sisteme informaționale este evident – cu ajutorul computerelor cuantice pot fi soluționate o mulțime de probleme cu care ne confruntăm, posesorii lor obținând un avantaj strategic față de rivali. Din acest motiv guvernele marilor puteri investesc sume enorme în dezvoltarea unor astfel de tehnologii.

Livrarea acestor tehnologii, însă, ar putea să ne coste prea scump, avertizează doi experți din domeniu, citați de BBC

”Tot ce facem prin intermediul internetului astăzi – de la cumpărături online, tranzacții bancare, interacțiuni în social media – totul este criptat. Însă un computer cuantic va fi capabil să spargă această criptare aproape instantaneu, permițând celor din posesia lui să curățe toate conturile bancare inclusiv portofelele cu criptovalute și să închidă toate sistemele de apărare ale statelor,” notează Harri Owen, directorul responsabil de strategie la compania britanică PostQuantum.

De aceeași părere este Ilyas Khan, directorul general al companiei americano-britanice Quantinuum.

”Un volum vast de informații criptate despre oameni sunt colectate în fiecare zi fără permisiunea lor și depozitate în bănci de date, așteptând momentul când vor apărea computere suficient de puternice care vor putea decripta informațiile respective.

Computerele cuantice vor face inutile majoritatea metodelor de criptare existente,” a precizat expertul.

Dacă tehnologia cuantică ajunge în mâinile unor persoane sau regimuri cu intenții ostile, în câteva clipe, toți și totul vor deveni vulnerabili. ”Este vorba despre o amenințare la modul nostru de existență, o adevărată apocalipsă,” a subliniat Khan.

Guvernele din SUA, China, Rusia și alte țări nu sunt singurele entități care își doresc computere cuantice. Giganții IT de genul Google, IBM, Microsoft sau Intel au testat deja primele versiuni și sunt pe ultima sută de metri până la crearea computerelor cuantice super inteligente.

Cei doi experți menționează că cercetările privind tehnologiile cuantice nu au cum să fie oprite, dar este în puterea statelor și industriei IT să elaboreze de comun acord un nou model de criptografiere, rezistent la riscurile create de computerelor cuantice, pentru a proteja economia, securitatea națională, sistemul informațional și infrastructura critică.

Dezvoltarea algoritmilor de siguranță cuantică este una dintre cele mai mari provocări ale timpurilor noastre, se mai spune în articol.

Potrivit Institutului Național pentru Știință și Tehnologie (NIST), primele computere cuantice funcționale vor apărea în maxim 20 de ani. NIST elaborează în prezent un standard nou de criptografiere post-cuantică. 

Potrivit portalului QuantumInsider, cel puțin 18 instituții și corporații sunt preocupate de tehnologiile cuantice și au obținut succese în acest domeniu, majoritatea fiind din SUA: 

  1. International Business Machines (IBM)
  2. Institutul de Tehnologii din Massachusetts
  3. Universitatea Harvard
  4. Societatea Max Planck
  5. Universitatea din Chicago
  6. Academia de Științe din China
  7. Universitatea Berkeley din California
  8. Universitatea Maryland
  9. Universitatea Princeton
  10. Google/Alphabet
  11. Universitatea din Tokyo
  12. Universitatea de Științe și Tehnologie a Chinei
  13. Universitatea Washington
  14. Universitatea Oxford
  15. Universitatea Duke
  16. Institutul Național de Standarde și Tehnologie a SUA
  17. Universitatea Stanford
  18. Institutul de Tehnologii din California

Dacă vă plac materialele noastre, vă rugăm să ne susțineți financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania, pentru a susține acest site:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vă mulțumim! 



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO