O echipă de cercetători medicali ai Universității din Hong Kong a publicat recent o lucrare în care argumentează că este necesară o abordare nouă a luptei cu virusul SARS-CoV-2, în lumina constatărilor că vaccinurile nu oferă o protecție sigură și stabilă împotriva versiunii Omicron.
Vaccinurile actuale, afirmă ei, pot proteja oamenii împotriva unor forme grave de COVID-19 timp de un an și ceva, însă nu sunt eficiente la prevenirea infecției decât o perioadă foarte scurtă – între 2 și 4 luni. Și asta pentru că injectarea intramusculară a serului nu poate bloca intrarea virusului prin sistemul respirator.
Atâta timp cât virusul se răspândește cu ușurință și nu este blocat ”la prima poartă”, acesta va continua să muteze și să țină în poziție de șah sistemul public de sănătate, au sugerat autorii studiului.
În circumstanțele date, cercetătorii din Hong Kong au propus o strategie bazată pe acțiune duală: primul pas este introducerea unui vaccin ADN intramuscular, iar al doilea este administrarea în cavitatea nazală a unui booster în formă de spray.
Similar cu vaccinurile mRNA produse de Pfizer și Moderna, injecția expune sistemul imunitar la o parte din proteina spike SARS-CoV-2, utilizată pentru intrarea virală în celulele gazdă. În prezența acestui antigen viral, sistemul imunitar produce anticorpi neutralizanți pentru a proteja împotriva viitoarelor infecții.