Cine este generalul în retragere care i-a spus public lui Putin să demisioneze


Leonid Ivașov a publicat la sfârșitul lui ianuarie o adresare președintelui Federației Ruse, în care îl avertizează despre consecințele unei invazii militare în Ucraina.

Ivașov, care este președintele Adunării Ofițerilor din Toată Rusia și are grad de general-colonel în retragere, l-a acuzat direct pe liderul rus Vladimir Putin de promovarea războiului ca metodă de menținere la putere.

”În opinia noastră, conducerea țării, realizând că nu este capabilă să scoată țara din criza sistemică, iar acest lucru poate duce la o revoltă a poporului și o schimbare a puterii în țară, cu sprijinul oligarhiei, oficialităților corupte, mass-mediei aservite și forțelor de securitate, a decis să activeze linia politică pentru distrugerea definitivă a statului rus și exterminarea populației indigene a țării. Iar războiul este mijlocul care va rezolva această problemă pentru a-și păstra o vreme puterea antinațională și pentru a păstra bogăția furată de la popor. Nu putem sugera nicio altă explicație”, se spune în mesajul generalului, care seamănă a declarație de război comandantului suprem de la Kremlin. 

Gestul generalului este total neașteptat, având în vedere faptul că Ivașov nu a ascuns niciodată sentimentele naționaliste și pro-sovietice, care în mare parte coincid cu tezele geopolitice ale lui Putin. Pe de altă parte, generalul face parte din casta militar-securistă aflată în prezent la guvernare în Rusia.

Ivașov, în vârstă de 79 de ani, și-a permis să-i ofere și lecții de istorie lui Putin, afirmând în mod eronat că Rusia și fosta URSS întotdeauna au dus războaie ”drepte”, când nu existau soluții alternative, iar un ”război fratricid” cu ucrainenii ar fi primul caz în istoria rusă când un alt stat este atacat fără vreun motiv justificat.

Potrivit generalului, Rusia se confruntă cu probleme mult mai grave decât presupusul pericol de securitate din partea NATO, iar corupția la vârful puterii, incompetența autorităților, degradarea societății și a conducerii reprezintă riscurile majore pentru integritatea țării și chiar existența statalității ruse.

Generalul Ivașov afirmă că, în pofida propagandei despre expansiunea agresivă a Alianței Nord-Atlantice, aceasta nu manifestă o activitate ce amenință securitatea Rusiei și nu-și crește forțele militare. Totodată, el a amintit că Ucraina este membru al ONU și este recunoscut ca stat independent inclusiv de Federația Rusă și, în virtutea acestui statut, are dreptul la autoapărare.

Rusia trebuie să se schimbe din interior, pentru a deveni atractivă pentru vecini și mai ales pentru a păstra relații de prietenie cu Ucraina, iar pentru asta Putin trebuie să plece, crede Ivașov.

Deocamdată nu este cunoscută vreo reacție din partea lui Putin sau alți funcționari de rang la scrisoarea generalului.

Unii comentatori în Rusia au comparat ieșirea la rampă a lui Ivașov cu evenimentele din anul 1917, când țarul Nickolai II a rămas fără susținătorii cu viziuni naționaliste în armată din cauza ”politicii aventuriere” în Europa și în consecință a fost forțat să abdice. 

Bio

General-colonelul Leonid Ivașov este un militar de carieră. Și-a satisfăcut serviciul militar într-o unitate de infanterie motorizată sovietică staționată în Germania de Est. În august 1968 a participat la ocuparea Cehoslovaciei pentru înăbușirea reformelor democratice. Din anul 1976, Ivașov lucrează în aparatul central al Ministerului Apărării al URSS, iar după dezmembrarea blocului comunist a ocupat diverse funcții pe lângă Ministerul Apărării a Rusiei. 

Este un oponent al expansiunii NATO în Europa de Est. În 2002 a fost ales președinte al Uniunii Militare Imperiale a Rusiei, iar 4 ani mai târziu a preluat șefia în organizația monarhistă Uniunea Poporului Rus, de unde a plecat cu scandal.

În timpul conflictului armat în Kosovo, a ordonat în iunie 1999 unui contingent de pacificatori ruși să ocupe un teritoriu pe care Moscova îl considera zonă ce trebuia să-i revină în scop de patrulare. Acțiunea respectivă aproape că a degenerat într-o confruntare militară cu soldații americani.

Leonid Ivașov este doctor în științe istorico-militare și în ultimii ani colaborează cu revista ”Geopolitika” în calitate de autor de articole.

***

News-Cafe.eu are mare nevoie de un specialist social media, doar că nu ne putem permite această angajare. Deveniți finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vă mulțumim! 



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO