Politicienii europeni se retrag din companiile rusești – nu și fostul cancelar german


Foștii miniștri și lideri de guvern care s-au angajat în funcții de răspundere în cadrul companiilor de stat și private în Federația Rusă au anunțat plecarea din companii și din țară.

Acest exemplu nu a fost urmat și de Gerhard Schroeder, fostul cancelar al Germaniei în perioada 1999 – 2004, care este membru al boardului companiei de stat Rosneft, al doilea producător rus de petrol, și președinte al comitetului de acționari în compania care a construit gazoductul North Stream 2 în Marea Baltică. 

Unii deputați germani au făcut apel la Schroeder să renunțe la post, în semn de solidaritate cu Ucraina, însă acesta s-a limitat la condamnarea războiului ca măsură de soluționare a conflictelor și a avertizat că relațiile economice între Europa și Rusia nu ar trebui să sufere.

Din consiliile de administrare ale băncilor și companiilor rusești au plecat majoritatea străinilor. Din consiliul de observatori al Sberbank și-au dat demisia toți străinii, inclusiv ex-premierul finlandez Esko Aho. Fostul premier italian Matteo Renzi a părăsit concernul Delimobil, iar fostul cancelar austriac Christian Kern a ieșit din conducerea Căilor Ferate Rusești.

Unii economiști anticipează, de asemenea, că o parte din țările care au protestat împotriva deciziei lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina – în special țările europene – vor rupe relațiile comerciale cu Rusia, cel puțin temporar.

Printre acestea ar fi Țările Baltice, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Polonia. Nu există la moment decizii oficiale în acest sens, posibilitățile respective fiind anunțate de politicieni ca ”opțiuni” în examinare.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO