Invazia romană a Britaniei a început din ținuturile Olandei moderne


O cetate romană în apropierea orașului Velsen a fost punctul de pornire a campaniei împăratului roman Claudius cu scopul de a cuceri insula.

Aproape de sfârșitul anului trecut arheologii au descoperit ruinele unei cetăți antice și obiecte din arsenalul legionarilor romani. Dimensiunile structurii excavate la solicitarea Consiliului de Cercetări al Olandei sugerau că este vorba de un ”castra” – un complex de construcții care poate găzdui mii de soldați.

Examinarea cu carbon a lemnului utilizat la construcție a scos la iveală iarna anului 42 AD, ceea ce este cu câteva luni înainte de lansarea invaziei pentru ocuparea Britaniei – soldații romani au traversat strâmtoarea La-Manche și în scurt timp cea mai mare parte a insulei a devenit o provincie a Imperiului Roman. 

Prezența romană lângă Velsen este un fapt cunoscut încă din 1945, când în zona dată au fost găsite cioburi de vase vechi. Prima fortăreață (Velsen 1), ridicată în anul 15 și redescoperită în 1972, a fost locul unei lupte crâncene: arheologii au găsit granule pentru praștii și rămășițe umane.

Velsen 1 putea adăposti până la 1.000 de trupe.

O parte dintre cercetători au spus că Velsen 1, situat la 35 km de Amsterdam, este de fapt vechiul Flevum, un ”castellum” care a fost distrus aproape complet de către frizieni în anul 28, potrivit mărturiilor istoricului antic Tacitus.

A doua fortăreață (Velsen 2) a fost construită în apropierea primei la ordinul împăratului Caligula, fiul generalului Germanicus, care – neavând merite obținute în războaie – a vrut să se acopere de glorie militară cucerind insula. Anterior împăratul Iulius Cezar a ocupat o parte mică a Britaniei, pentru un timp scurt, fără ca aceasta să intre în componența imperiului. 

Ambele au fost ridicate pe malul râului Oer-IJ, triburat al fluviului Rhine, doar că pe părți diferite.

Arheologii în timpul săpăturilor. Imagine: Guardian

Cetatea a fost construită atât ca punct de plecare a armatei romane spre Britanie, cât și pentru a apăra de triburile germanice flancul de nord al flotei cu care romanii intenționau să invadeze insula. Garnizoana număra între 5.000 și 6.000 de soldați.

Arheologii cred că împăratul Caligula a vizitat în persoană regiunea pentru a inspecta care este gradul de pregătire pentru invazie. Această teorie este susținută de câteva butoaie de vin cu inițialele suveranului arse în lemn, găsite în apropiere de Utrecht și Valkenburg.

Caligula nu și-a văzut visul împlinit. El a fost asasinat de Garda Pretoriană înainte ca invazia să înceapă, în anul 43, și toate laudele pentru victorie le-a cules succesorul său – Claudius. Triburile germanice așa și nu au atacat fortăreața nouă. Ea a fost recunoscută ca fiind de origine romană doar după anul 1960.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO