Malaezia examinează posibilitatea de a legaliza bitcoin


Dacă guvernul va susține inițiativa unui ministru, Malaezia va deveni al doilea stat – după El Salvador – unde această criptovalută este oficial în ”circulație liberă” și este acceptată drept mijloc de plată universal.

Potrivit publicației malaeziene Bangkok Post, ministrul Comunicațiilor și Multimedia Zahidi Zainul Abidin s-a pronunțat public pentru susținerea adoptării bitcoinului în calitate de valută oficială și legalizarea altor criptovalute.

Funcționarul a spus că propunerea urmează a fi discutată în cadrul guvernului, iar decizia finală aparține băncii centrale și comisiei hârtiilor de valoare din această țară asiatică.

În prezent doar El Salvador utilizează bitcoin ca una dintre valutele în circulație liberă, doar că experiența acestei țări din America Latină în domeniul criptovalutelor s-a dovedit a fi dezastruoasă.

De la adoptarea bitcoinului în septembrie 2021, El Salvador a pierdut zeci de milioane de dolari în rezultatul prăbușirii pieței cripto. Camera de Comerț din această țară a constatat că doar 14% dintre companiile locale au efectuat tranzacții în bitcoin în ultimele 6 luni.

Majoritatea companiilor și a cetățenilor nu s-au arătat interesați de criptovalute, în pofida atitudinii romantice a liderului țării Nayib Bukele față de finanțele decentralizate.

Banca Centrală din Malaezia nu a reacționat deocamdată la inițiativa ministrului.

În 2020 autoritățile malaeziene au confiscat 1.069 de monede bitcoin și au închis toate cripto-fermele din țară.

Atât Malaezia, cât și El Salvador, sunt state cu rată înaltă a corupției, având indicele pentru anul 2021 de 62 și 115, respectiv, din 180 posibil, potrivit Transparency International. Scorul înregistrat de cele două țări a fost 48/100 și 34/100.

Harta Malaeziei. Imagine: WorldMap



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO