Ce se va întâmpla dacă rușii abandonează Stația Spațială Internațională?


NASA afirmă că retragerea Roskosmos din parteneriatul privind exploatarea stației, care încă există între Rusia și SUA, ar putea avea consecințe dezastruoase.

Cele câteva decenii de colaborare pașnică dintre Rusia și partenerii internaționali la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI) ar putea să se apropie de sfârșit, dacă avertismentele lansate de șeful agenției ruse Roskosmos Dmitri Rogozin se vor materializa.

Rogozin a spus săptămâna trecută că sancțiunile impuse de Occident țării sale fac continuarea colaborării cumva între ”dificilă” și ”imposibilă” și că Moscova ia în calcul abandonarea SSI, inclusiv detașarea modulului rusesc.

Într-unul din tweeturi Rogozin chiar a admis că ”fără Rusia, stația ar putea să se prăbușească peste SUA”, dacă modului rusesc este separat de restul complexului.

În legătură cu aceste declarații, agenția aerospațială americană NASA a actualizat pagina web cu ”Cele mai frecvente întrebări”, oferind publicului răspunsuri cu privire la consecințele eventualei retrageri a Roskosmos din proiect.

NASA a abordat subiectul în cel mai serios mod posibil și a punctat cu răspunsuri chiar și în cazul celor mai bizare comentarii ale funcționarului rus.

Astfel, abandonarea de către Rusia a stației ”ar putea fi o acțiune dezastruoasă” pentru activitățile la bordul acestui outpost pe orbita planetei, dar întreruperea operațiunilor și separarea nu sunt chiar atât de simple.

În primul rând, este necesar ca atât cosmonauții ruși cât și astronauții americani să fie tot timpul prezenți în SSI, mai ales că unele activități necesită intervenție manuală. Cele două părți depind critic una de alta pentru supraviețuirea proiectului. Întreaga structură este foarte complexă și separarea unui modul pune în pericol întreaga stație.

Cine și cu ce a contribuit la SSI. Imagine: NASA

În timp ce segmentul rusesc este responsabil de propulsie, repornirea motoarelor, controlul altitudinii, manevrarea pentru evitarea gunoaielor cosmice și coborârea în atmosferă, segmentul american răspunde de alimentarea cu energie, comunicare, transferul de date și o parte din sistemele de menținere a vieții.

Cele două module sunt gestionate de centrele de control în Moscova (Roskosmos) și Houston (NASA), respectiv.

Dacă ceva nu merge conform protocolului, doar astronauții americani sunt antrenați să facă față oricărei situații în segmentul american al stației. Prin analogie, doar cosmonauții ruși știu cel mai bine cum trebuie de reacționat în segmentul rusesc în caz de urgență.

NASA admite că SSI nu este pregătită să înlocuiască navetele de propulsie ”Progress”. SUA operează în prezent navete similare de clasa ”Cygnus”, care, însă, nu au suficientă putere să manevreze întreaga stație.

Potrivit planului anunțat inițial de NASA, SSI urmează a fi distrusă în ianuarie 2031. Construcția de peste 444 de tone ar ghidată să se prăbușească în Oceanul Pacific. Până atunci țările participante – SUA, Rusia, Canada, Japonia, și câteva state-membre UE – trebuie să finalizeze toate proiectele în derulare.

Salut, dragă cititor. Ajută-ne să menținem acest site cu tematica științelor și tehnologiilor pe linia de plutire. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:

În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501

Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media

Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media:

https://www.facebook.com/AromaticNews
https://twitter.com/NewsCafe_eu
https://www.reddit.com/user/News-Cafe_eu
https://www.news-cafe.eu/t.md/newscafeEU

Cu drag, News-Cafe.eu



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO