Criptovalutele pot deveni alternative aurului, crede șeful celei mai mari bănci din Asia


Bancherul însă optează mai mult în favoarea monedelor digitale ale băncilor centrale pentru tranzacții transfrontaliere.

Într-o cuvântare la Summitul de Afaceri Global organizat de publicația indiană ”Economic Times”, Piyush Gupta, directorul executiv al DBS Bank Group, a declarat că statele ar trebui să reglementeze criptovalutele, deși tokenurile non-fungibile și monedele de tip stablecoin nu vor putea înlocui banii tradiționali. 

”Reglementarea [criptovalutelor] în afara sistemului bancar oficial nu este un lucru înțelept, deoarece astfel le împingeți în spațiul nereglementat și nu aveți cum să creați balustrade... Nimeni nu știe cine deține banii privați, și așa apar oportunități pentru abuz”, a precizat bancherul.

Gupta vede criptovalutele în calitate de depozite private. Imagine: Financial Times 

"Nu cred că monedele cripto vor deveni bani în sensul în care știm noi, dar pot să fie o alternativă pentru aur și valoarea lui”, a spus Gupta, precizând că volatilitatea exagerată nu va permite utilizarea criptovalutelor ca mijloc de plată în viața cotidiană.

Gupta a sugerat că investitorii ar putea păstra banii în criptovalute ca un fel de depozit, la fel cum unii păstrează banii în aur, care la fel are un preț volatil.

Valoarea unei criptovalute este pur speculativă, deaceea este puțin probabil ca ea să fie acceptată în calitate de bani fiat, a notat șeful celei mai mari bănci din Asia, cu sediul în Singapore.

În schimb, are sens de creat monede digitale naționale, care va oferi o serie de avantaje atât băncilor centrale, cât și cetățenilor ordinari, și acest proces pare a fi inevitabil – tehnologia blockchain are puterea de a schimba forma și continutul finanțelor, a mai spus el.

Cu referire la războiul ruso-ucrainean, Gupta a opinat că lumea tinde să devină”bifurcată” în rezultatul lui, cu mai multe provocări economice și tehnologice.

DBS a oferit servicii de intermediere a operațiunilor cu criptovalute timp de câțiva ani, iar în Decembrie 2020 a lansat o platformă proprie de tranzacționare.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO