Green City Solutions GmbH, o firmă tehnologică din Bestensee, Germania, a creat structuri ce filtrează dioxidul de carbon (CO2) și returnează oxigen în atmosferă.
”Mușchiul are capacitatea naturală de a lega praful fin și de a-l metaboliza. În plus, mușchii răcesc aerul din jur prin evaporarea apei datorită suprefeței enorme a frunzelor. Aceste capabilități pot fi utilizate în mod optim pentru a îmbunătăți calitatea aerului local și pentru a face din mușchi un filtru de praf fin regenerabil, durabil, cu efect de răcire”, se precizează pe situl companiei.
Cele trei tipuri de structuri – CityTree, CityBreeze și WallBreeze – reprezintă instalații în formă de turnuri și pereți, căptușite cu mușchi verzi, dotate cu sisteme de irigare și senzori, și conectate la sursa de alimentare cu electricitate.
O singură instalație de tip CityTree, menționează fondatorii întreprinderii, este capabilă să elimine din atmosferă o cantitate de poluanți ce este în mod normal absorbită de 275 de arbori adulți.
Faptul dat reprezintă un avantaj, având în vedere că ocupă puțin spațiu și poate fi exploatată imediat; în cazul unui arbore este necesar de așteptat câțiva ani până acesta crește.
Mușchii, crescuți la o fermă specială cu suprafața verticală de 1.200 de metri pătrați, pot filtra până la 82% din particulele nocive din aerul care trece prin ele. Acest lucru permite să reducă cantitatea prafului fin cu 53% la o distanta de un metru si jumatate.
Din cantitatea de particule absorbite, 50% este supusă metabolismului de către plante, 25% este supusă biodegradării, iar 25% este sedimentată în mușchi.
O instalație CityTree filtrează 5.000 metri cubi de aer în fiecare oră, ceea ce corespunde volumului expirat de aproximativ 10.000 de oameni. Un perete WallBreeze cu dimensiuni standard poate purifica 12 miliane de metri cubi de aer într-un an – un volum ce corespunde capacității a 4.800 de stadioane olimpice, se laudă compania.
În afară de funcția de purificare, produsele Green City Solutions reduc temperatura în zona adiacentă, în medie cu 2 grade Celsius, iar în vecinătatea imediată cu 4 grade Celsius.
Dacă alimentarea cu curent nu este perturbată, astfel de produse lucrează pe orice vreme și nu necesită mentenanță specială, iar operatorii primesc date despre starea mediului în timp real.
De la startul proiectului în anul 2018, până în prezent, Green City Solutions a instalat cel puțin 46 de turnuri CityTree/CityBreeze și pereți WallBreeze în zece țări europene, majoritatea în Germania. Astfel de structuri sunt și în fața Parlamentului European în Bruxelles.
Ultimul turn CityTree a fost instalat lângă stația de metro Leytonstone din Londra, în ianuarie 2022.
Peter Sänger și Liang Wu, fondatorii companiei, notează că cele mai multe comenzi au venit de la autoritățile municipale, care plasează structuri de filtrare în parcuri publice, spitale și școli, iar în ultimul timp un interes ascendent vine din partea dezvoltatorilor de proiecte imobiliare și organizatorii de evenimente.
Instalațiile Green City Solutions sunt prevăzute cu locuri pentru ședere, iluminare cu LED-uri și suprafețe pentru anunțuri publicitare, ceea ce le face foarte atractive pentru persoanele ce vor să se relaxeze în aer liber.