Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru au refuzat să-i permită ministrului rus de Externe Serghei Lavrov să ajungă în Serbia pe calea aerului. La începutul săptămânii curente diplomatul urma să înceapă o vizită de lucru de două zile la Belgrad. Autoritățile sârbe nu participă la sancțiunile impuse de comunitatea internațională împotriva Federației Ruse ca răspuns la invazia în Ucraina.
***
Marea Britanie a decis să pună la dispoziția Armatei Ucrainei sisteme de lansare multiplă de rachete M270 MLRS. Acestea sunt capabile să lovească ținte la o distanță de peste 80 de kilometri și sunt mai precise decât echipamentele analoge rusești. Totodată SUA a promis sisteme HIMARS, care ating ținte la aproape 70 km. Militarii ucraineni intenționează să le folosească împotriva artileriei rusești.
***
Capul Bisericii Catolice, papa Francisc, intenționează să viziteze Ucraina și poartă discuții cu oficialitățile de la Kiev cu privire la organizarea unei călătorii în scop umanitar în țara respectivă.
***
Occidentul este gata să permită Iranului să revină pe piața petrolului, fără a condiționa influxul cu încheierea unui nou acord cu privire la programul nuclear al guvernului de la Teheran. Autoritățile SUA au dat de înțeles că nu se opun unui astfel de plan. Analiștii speră că astfel prețurile la carburanți vor începe să scadă.
***
Guvernul SUA a permis companiilor Eni SpA din Italia și Repsol SA din Spania să importe petrol din Venezuela în Europa, în cadrul programului ”Petrol pentru Datorii”, sistat acum doi ani. Anterior administrația lui Joe Biden a autorizat compania americană Chevron să negocieze reluarea exporturilor din Venezuela, în încercarea de a stabiliza prețurile la carburanți.
***
Aramco, producătorul de produse petroliere din Arabia Saudită, a majorat prețurile la țiței pentru cumpărătorii din Asia cu $2,1 per baril, în cazul cotațiilor la Dubai din iulie curent.
Decizia va afecta în primul rând China, cel mai mare importator de petrol în lume, și vine în contradicție cu înțelegerile în cadrul OPEC+ de a majora producția de țiței cu peste 600.000 de barili pe zi în luna respectivă.
***
O comisie specială a Congresului SUA a ajuns la concluzia că atacul din 6 ianuarie 2020 asupra Capitoliului a fost rezultatul unei conspirații bine puse la punct și că fostul președinte Donald Trump a avut un rol crucial în instigarea la violență. Parlamentarii americani vor lansa audieri publice pentru a determina gradul de vinovăție a lui Trump și dacă vor urma consecințe juridice în cazul fostului lider, care intenționează să revină în Casa Albă după alegerile din 2024.
***
În Marea Britanie a început experimentul cu ziua de muncă de 4 zile, cu păstrarea salariilor actuale dar și condiția de a menține productivitatea la același nivel în următoarele 6 luni. În total participă peste 3.300 de muncitori din 70 de companii mici și mari din toate domeniile economiei. Scoția, partea de nord a țării, nu ia parte la acest experiment, intenționând să desfășoare o acțiune similară în a doua jumătate a anului.
***
Lituania a anunțat că va elabora o legislație cu privire la criptovalute înainte de intrarea în vigoare a reglementărilor UE în domeniu în anul 2025. Viceministrul Finanțelor de la Vilnius, Mindaugas Liutvinskas a declarat că autoritățile urmăresc protejarea investitorilor și prevenirea spălării banilor.
***
Compania cripto Binance a anunțat o investiție ”majoră” în bursa PancakeSwap, tokenul căreia a crescut în valoare cu 10%, până la $4,77 (+27%). Suma nu a fot divulgată. Binance a mobilizat, de asemenea, $500 milioane pentru susținerea startup-urilor în domeniul Web3.
***
Peste 46.000 de utilizatori au pierdut în total $1 miliard în rezultatul schemelor de înșelăciune în rețelele cripto de la începutul anului 2021 până în prezent, se spune într-un raport al Comisiei Federale pentru Comerț a SUA. Cel mai mult au fost afectați deținătorii de bitcoin – 70% și tether (10%). Cei mai mulți escroci acționează prin Instagram (32%) și Facebook (26%).
***
Oficialitățile responsabile de mediu și implementarea acordurilor de reducere a emisiilor cu efect de seră s-au întrunit la Bonn, Germania, sub egida ONU, pentru a trece în revistă măsurile adoptate la conferința mondială din Glasgow în noiembrie 2021. Reprezentantul SUA John Kerry a recunoscut că progresul înregistrat de țările industrializate este infim și că războiul în Ucraina nu este o scuză pentru a devia de la planul agreat la nivel internațional. Organizațiile de mediu îi acuză pe politicieni că ”nu au făcut practic nimic” de atunci.
***
Alec John Such, membru fondator al trupei americane de rock Bon Jovi, s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani. Acesta a fost basistul formației în perioada 1983-1994 și i-a adus în Bon Jovi pe percuționistul Tico Torres și chitaristul / compozitorul Richie Sambora. Cauza morții nu a fost anunțată.
***
Salut, dragă cititor. Ajută-ne să menținem acest site cu tematica științelor și tehnologiilor pe linia de plutire. O persoană informată este mai bogată și mai fericită. Te invităm să devii finanțator al sitului de noutăți din știință și tehnologii, vom recunoscători pentru orice suport financiar. Conturile noastre la Banca Transilvania:
În lei: RO03BTRLRONCRT0490900501
În euro: RO50BTRLEURCRT0490900501
Beneficiar: Rudeana SRL-D
Scopul: donație, acces la conținut, suport mass media
Vom aprecia dacă vei da un share acestui articol și decizi să ne urmărești pe social media.