Profesorul de fizică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA), Max Tegmark, afirmă într-un blog popular în comunitatea cercetătorilor că a elaborat o formulă în baza căreia poate fi calculată probabilitatea unui unui atac limitat cu arme nucleare, cu câteva scenarii în direcțiile escaladare și de-escaladare.
”Mulți oameni m-au întrebat care cred că sunt șansele unui război nuclear major dintre SUA și Rusia. Estimarea mea actuală este aproximativ aceeași cu pierderea la ruleta rusă: una din șase”, a scris savantul.
Formula propusă de Tegmark este, de fapt, o schemă care prezintă doi participanți la conflict, pe care el i-a numit Goliaf și David, o aluzie la istoria biblică despre lupta dintre un războinic gigant și un oponent mult mai slab. Prin gigant se subînțelege un stat mare, puternic, iar prin oponentul slab un stat mic, și aici savantul a exemplificat prin războaiele purtate de Occident și de Rusia.
Utilizând schema respectivă (în imaginea de mai sus), Tegmark explorează o serie de scenarii cu privire la evoluția războiului în Ucraina.
”Kaboom” și ”KABOOM”
Dacă fortuna este favorabilă Ucrainei, situația degenereze într-un ”Kaboom”, adică o singură lovitură cu arme nucleare tactice aplicată de Rusia pe teritoriul ucrainean. Dacă ucrainenii sunt astfel convinși să se așeze la masa de tratative, avem scenariul ”Kosovo”, adică pacea cu ruperea unei părți din teritoriu sau conflict înghețat cum este cazul celor două republici coreene.
Deoarece este puțin probabil ca Kievul să depună armele, chiar și după prima ”pălmuire” nucleară, ar putea urma etapa de escaladare, cu participarea blocului NATO, dar fără rachete nucleare.