Războiul declanșat de Federația Rusă (FR) împotriva Ucrainei se va încheia, cel mai probabil, cu eliberarea peninsulei Crimeea și a regiunilor din estul Ucrainei, însă victoria nu va fi definitivă dacă bicolorul ucrainean nu va fi inaugurat de asupra Kremlinului, consideră istoricul și jurnalistul rus Dmitri Cernîșevski, un fost politician ales în legislativul regional din Saratov pe listele Partidului Rusia Unită – formațiune care guvernează în FR.
În opinia lui Cernîșevski, Ucraina va avea nevoie de două etape pentru a ieși învingătoare din ”conflictul care durează deja 400 de ani”. Prima – eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, și a doua – victoria asupra ambițiilor imperialiste ale vecinului din est. A doua etapă presupune o ofensivă spre capitala rusă și ocuparea ei de forțele ucrainene, pentru a dicta condițiile de pace favorabile Kievului, a spus fostul politician într-o emisiune video pe blogul personal din Youtube.
"Urmează una sau două bătălii decisive. Dar și astăzi putem spune că victoria Ucrainei nu este departe. Singura întrebare este amploarea înfrângerii Rusiei […]. Trebuie să înțelegem că pentru Ucraina va fi o victorie... Ea trebuie să creeze o astfel de lume postbelică în care Federația Rusă sau ceea ce va rămâne în locul ei să nu mai poată reprezenta niciodată o amenințare pentru existența Ucrainei. Pentru a obține astfel de victorie, trebuie ca Rusia să fie învinsă pe câmpul de luptă”, a subliniat Cernîșevski.
Căderea Sevastopolului (un port ucrainean în Crimeea care servește drept baza principală pentru flota rusă în Marea Neagră) va fi sfârșitul războiului ruso-ucrainean, și probabil că regimul lui Vladimir Putin se va prăbuși la acel moment, iar căderea Moscovei va marca sfârșitul imperiului, a precizat el.
Ucraina niciodată nu se va simți în siguranță atâta timp cât statul rus nu va renunța la ideea de a reconstrui imperiul – și răsboiul în Ucraina este o campanie principială în acest sens – și nu există garanții că Rusia, după o revenire, nu va ataca din nou vecinul din vest.
PUBLICITATE
”Occidentul trebuie să înțeleagă că dacă nu va putea să forțeze Rusia să încheie pace în condițiile favorabile Ucrainei, după eliberarea Crimeei, va fi nevoit să susțină o campanie a ucrainenilor de ocupare a Moscovei. Statul rus cvazifascist, care nu depinde de economie sau oameni, poate fi pus la punct doar cu forța armelor, nu prin negocieri. Acest stat este periculos, el reprezintă o amenințare de moarte la adresa omenirii. Lichidarea arsenalului nuclear rusesc este o datorie a omenirii […] Încă sper că compatrioții mei vor putea să se ridice și să scape de ploșnițele putiniste. Dacă nu... trebuie să ne pregătim pentru cel mai prost scenariu”, a declarat Cernîșevski, care s-a retras din funcția publică în ianuarie 2021.
Citiți și:
Care sunt șansele (și consecințele) dezintegrării Federației Ruse?
Anterior el a anticipat și dezembrarea Federației Ruse în câteva state după război.
Moscova se pregătește de atac?
Curios lucru – pe o șosea la câțiva kilometri de Moscova s-a răsturnat un camion care transporta piramide de beton antitanc, autoritățile ruse trecând sub tăcere accidentul din săptămâna curentă. Internauții care au trimis imagini la redacție au presupus că blocurile vor fi instalate la intrările în capitala rusă.
În același timp, în Youtube au apărut înregistrări video cum armata a instalat sisteme de apărare antiaeriană ”Panțîr-C1” pe mansarda unor clădiri din Moscova, inclusiv complexul care găzduiește Ministerul Apărării.
Utilizatorii care au comentat acest eveniment susțin că acoperișurile nu vor rezista mult sub greutatea tehnicii de peste 30 de tone.