Departamentul Apărării al SUA a cheltuit peste 1,6 milioane de dolari pentru a doborî cele trei aerostate depistate de asupra statului Alaska, provinciei Yukon în Canada și lacului Huron.
În total au fost lansate 4 rachete de tip ”AIM-9X Sidewinder” la preț de 400.000 USD fiecare, iar prima a ratat ținta.
Estimarea de mai sus nu include costurile pentru implicarea Flotei SUA, a Gărzii de Coastă din Alaska, și a forțelor canadiene pentru participarea la misiunile de căutare a rămășițelor aerostatelor și transportarea lor la baze. Potrivit oficialităților citate de Wall Street Journal, operațiunile respective ar fi costat alte sute de mii de dolari.
Combustibilul pentru zborul avioanelor de luptă și timpul piloților nu au fost contabilizate, deoarece sunt incluse în programul de antrenament.
Deși s-au cheltuit peste 2 milioane de dolari din banii contribuabililor, Pentagonul așa și nu are un răspuns clar cui au aparținut aerostatele. Asta după ce militarii americani s-au grăbit să acuze China de violarea spațiului aerian nord-american în scop de spionaj, fără însă să aibă dovezi solide.
Biroul Federal de Investigații și poliția nu au identificat deocamdată foștii proprietari sau operatori ai baloanelor, dar oficialitățile au menționat că cel mai probabil este vorba despre una sau câteva companii private care le-au folosit în scopuri comerciale, în particular publicitate. Totodată ar putea fi vorba despre o instituție academică care efectua studii atmosferice sau geografice.
Citiți și:
De ce SUA și China încearcă să rezolve acum disensiunile economico-financiare
Pentagonul a admis săptămâna trecută că cele 3 obiecte ”ar putea să nu fi aparținut unui inamic extern”. Cu toate acestea, militarii au considerat oportună doborârea lor pentru a nu pune în pericol traficul aviației civile, dat fiind faptul că se aflau la aceeași altitudine prevăzută pentru zborurile comerciale – între 6.000 și 12.000 de metri.
Reprezentanții guvernului chinez au folosit tribuna Conferinței de Securitate de la Munhen pentru a critica ”reacția aproape isterică” a autorităților americane în legătură cu apariția unor baloane – fie și chineze – de asupra teritoriului SUA.
Acest incident jenant a presurat și mai mult piper pe relațiile chino-americane, care sunt deja extrem tensionate în legătură cu poziția autorităților de la Beijing în conflictul ruso-ucrainean.