Banca Mondială a calculat costurile reconstrucției Ucrainei


Occidentul caută căi legale de a confisca activele rusești înghețate în Europa și SUA, pentru a le transmite ucrainenilor.

După un an de război, daunele materiale suportate de Ucraina au depășit 411 miliarde dolari SUA (383 miliarde euro). Suma respectivă se conține într-un raport publicat de Grupul Băncii Mondiale, în colaborare cu Guvernul de la Kiev, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite.

Suma dată este de 2,6 ori mai mare decât bugetul ucrainean în anul 2022.

Potrivit autorilor raportului, întitulat ”Evaluarea rapidă a daunelor și nevoilor”, reconstrucția și recuperarea Ucrainei ar putea dura peste 10 ani, iar valoarea pagubelor materiale va continua să crească, dat fiind că Rusia continuă conflictul armat.

Documentul conține o evaluare cuprinzătoare a impactului agresiunii în 20 de sectoare, cuantificând daunele fizice directe asupra infrastructurii și clădirilor, precum și impactul asupra traiului cetățenilor. În anul curent, de exemplu, Ucraina va avea nevoie de $14 miliarde pentru proiecte critice și prioritare. În afară de finanțarea recuperării serviciilor publice și întreprinderilor de stat, va fi nevoie de un efort de $5 miliarde pentru sectorul privat. 

De notat că o parte din lucrările de reconstrucție sunt deja în desfășurare, fiind susținute de partenerii internaționali ai Ucrainei.

UE, SUA, Banca Mondială și alte organizații vor fi principalii contribuabili la recuperarea post-război a țării, care așteaptă și investiții private în economie.

Un fost bloc de apartamente în orașul Mariupol. Imagine: VaticanNews

Ca structură de cheltuieli, cele mai mari infuzii financiare vor fi necesare în transport (22%), fondul locativ (17%), energetica (11%), serviciile sociale (10%), operațiunile de deminare (9%) și agricultura (7%). Sub aspect geografic, zonele cele mai afectate sunt regiunile Donețk, Harkiv, Luhansk și Herson, prin care trece linia frontului.

Citiți și:
The Economist publică trei scenarii privind evoluția războiului în Ucraina

Pe de altă parte, politicienii occidentali examinează posibilitatea de a confisca activele deținute de Federația Rusă în băncile din Europa și America, care în prezent sunt înghețate și inaccesibile autorităților din Moscova. Este vorba despre circa $300 miliarde în plasamente în obligațiuni de stat și alte hârtii de valoare. Adițional, guvernele occidentale propun să fie confiscate proprietățile statului rus și ale oligarhilor ruși în UE și SUA, valoarea totală a cărora este deocamdată necunoscută.

Problema principală este lipsa unui precedent și a bazei legislative care ar justifica sechestrările. Ar fi, de fapt, pentru prima dată când sunt confiscate averi în proporții biblice de la o putere nucleară și cetățenii super-bogați ai acestui stat.

Parlamentul European a publicat o analiză în acest sens, iar Guvernul de la Londra și Congresul SUA au organizat dezbateri la nivel de comitete la tema respectivă, fără rezultate practice deocamdată. 



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO