Un analist al pieței anticipează prăbușirea sistemului bancar central


”Investiți imediat în aur și argint”, îndeamnă fondatorul companiei GoldSwitzerland. Economistul Nouriel Roubini confirmă - majoritatea băncilor americane sunt ”aproape insolvente, tehnic vorbind”.

Egon von Greyerz, fondatorul și directorul general al companiei de gestionare a fondurilor Matterhorn Asset Management, consideră că sistemul bancar central se va prăbuși în următorii câțiva ani. Cauza este emiterea abuzivă a banilor și îndatorarea excesivă a guvernelor, oamenilor de afaceri și consumatorilor. 

În condițiile în care pe piață se simte o lipsă acută de cumpărători, ”cel mai înțelept lucru în prezent este să investești în valori tangibile, inclusiv aur și argint”, a explicat von Greyerz, care este și proprietarul firmei GoldSwitzerland, specializate în tranzacționarea și păstrarea metalelor prețioase

Egon von Greyerz menționează că problemele macroeconomice cu care se confruntă țările sunt consecințele emiterii necontrolate a banilor și asumarea iresponsabilă a datoriilor, ambele fiind manipulări gestionate de băncile centrale.

Citiți și:
Care este valoarea economică a Afganistanului?

Criza financiară din 2008, criza imobiliară care a urmat în SUA și efectul de domino în țările industrializate, evoluția ratelor, inflația etc. – toate sunt consecințe derivate din activitatea sistemului financiar bazat pe guvernanța băncilor centrale.

”Datoria totală se apropie de o masă critică după care sistemul financiar actual nu va putea supraviețui”, iar falimentarea Silicon Valley Bank și investigarea Credit Suisse ”sunt doar începutul”, se spune în articolul semnat de miliardarul elvețian, care este un expert activ în domeniul analizei pieței. 

Egon von Greyerz

Analistul mai crede că băncile centrale sunt preocupate nejustificat de salvarea băncilor comerciale private, când acestea se îneacă sub greutatea problemelor create de ele înseși.

Practic în toate cazurile băncile centrale decid să tipărească mai mulți bani și să salveze păgubașii.

Din cauza datoriilor mari, lumea va începe să vindă, doar că în lipsa cumpărătorilor valoarea ofertei va descrește cu 70% și mai mult, iar în unele cazuri chiar până la zero, avertizează miliardarul.

Von Greyers recomandă stingerea tuturor datoriilor, pentru a evita procedura de deposedare, și investirea în valori tangibile, iar metalele prețioase – în special aurul și argintul – reprezintă cele mai sigure investiții.

În timp ce îndemnul de a investi în aur poate fi înțeles – omul are o afacere cu metale prețioase – este suspicios faptul că expertul nu propune soluții la problemele identificate, având în vedere că nu este pentru prima dată când Egon von Greyerz critică sistemul bancar central.

În anul 2010, businessmanul a prezis o hiperinflație la scară mondială, șomaj masiv și ”sfârșitul civilizației occidentale”, îndemnând investitorii, ca și acum, să bage banii în aur și argint. 

Roubini, la fel de pesimist

Părerea lui Egon von Greyerz privind o criză iminentă în sectorul bancar este împărtășită de economistul Nouriel Roubini, profesor emerit la Școala de Business Stern a Universității din New York. 

Nouriel Roubini

Roubini a scris într-un comentariu pentru portalul de monitorizare a pieței MarketWatch că sectorul bancar din SUA trece prin vremuri tulburi, care se datorează pierderilor nerealizate pe titluri de valoare de 620 de miliarde de dolari. Acțiunile Rezervei Federale doar au agravat lucrurile – după ce acesta a majorat rata la dobânzi, valoarea de piață a activelor băncilor americane s-a redus dramatic, astfel încât în prezent pierderile nerealizate constituie 1,75 trilioane de dolari, sau 80% din capitalul lor. 

”Judecând după calitatea capitalului, majoritatea băncilor din SUA sunt din punct de vedere tehnic aproape de insolvență, iar sute sunt deja complet insolvente”, a spus economistul.

Când deponenții vor simți că banii lor nu mai sunt în siguranță, încrederea în bănci se va evapora și ei se vor grăbi să-și retragă mijloacele financiare, iar în acest fel pierderile nerealizate vor deveni realizate. Practic peste tot în lume băncile centrale au majorat rata de bază la dobânzi, punând presiune suplimentară pe băncile comerciale, opinează Roubini.

Citiți și:
Brexit-ul a prejudiciat economia britanică mai grav decât COVID-ul

Majorările ratei dobânzii, care trebuiau să asigure stabilitatea prețurilor, pot avea ca rezultat o recesiune și o creștere a șomajului, iar pe acest fundal crește și riscul de instabilitate financiară severă.

Nouriel Roubini este numit și ”Doctor Doom”, din cauza prognozelor negative frecvente. Colegii lui și jurnaliștii au remarcat că multe alertele lansate de el nu se adeveresc. Totuși, Roubini a intuit corect spargerea bulei imobiliare din 2008, cu 2 ani înainte, și a crizei financiare care a urmat.



Sondaj

Sondaj1

View all
Rasap1
Rasp 2