În anul 2100 pe Pământ vor trăi mai puțini oameni decât în prezent


Autorii unui studiu afirmă că populația umană a planetei nu va ajunge niciodată la 9 miliarde de indivizi, ci dimpotrivă - va descrește.

”Bomba populației”, despre care au avertizat până acum cercetătorii, nu va apuca să explodeze, iar aproape de sfârșitul secolului curent numărul oamenilor care vor trăi pe Pământ va scădea până la nivelul anului 2020, adică sub 8 miliarde.

Asta chiar dacă populația umană s-a triplat în ultimii 70 de ani.

Concluzia respectivă se conține într-un studiu efectuat de grupul non-profit Earth4All la solicitarea organizației neguvernamentale Clubul de la Roma. 

Earth4All precizează într-un comunicat că, judecând după tendințele actuale și modelele de prognozare, nu există temei să credem că populația lumii se va dubla (16 miliarde) în următorii 80 de ani. 

O astfel de posibilitate a fost relatată pentru prima dată de biologul american Paul Ehrlich și soția sa Anne în cartea ”Bomba populației” în anul 1968.

Cei doi au prezis că numărul oamenilor va ajunge la 8 miliarde la începutul secolului 21 și se va dubla înainte de finalul lui, iar milioane de oameni vor muri de foame. 

Rezultatele studiului sugerează că la mijloc este ”o schimbare de paradigmă în demografia umană în ultimii 50 de ani”. Populația globală are șanse să nu atingă cifra de 9 miliarde datorită investițiilor în dezvoltarea economică, educație, sănătate și programe sociale, care pot să asigure lumea cu energie regenerabilă, acoperiș de asupra capului, suficiente produse alimentare și apă potabilă, notează Earth4All.

Totuși, lucrurile nu sunt atât de senine cum reiese din concluzia studiului.

Adevăratele probleme pentru civilizație, menționează autorii, sunt supra-consumul și supra-producția, care au afectat enorm mediul, de care depinde viitorul tuturor.

Descreșterea populației nu este un fenomen dat de la Dumnezeu – dacă guvernele lumii continuă să neglijeze schimbările climatice, regiunile cele mai vulnerabile ”se vor prăbuși”. Pe de altă parte, curajul de a taxa adecvat cele mai bogate persoane va aduce investiții în serviciile publice și proiectele de sustenabilitate, fiind astfel o măsură benefică mediului și, deci, societății în întregime.

Evoluția noastră ca specie depinde de alegerile care le fac persoanele de la guvernare, se mai spune în studiul citat.

Clubul de la Roma a comandat acest studiu pentru a compara rezultatele lui cu rezultatele unei analize proprii, întitulate ”Oamenii și planeta: scenarii de populație durabilă din secolul 21 și posibile standarde de viață în limitele planetare”, la solicitarea Fundației Provocările Globale din Stockholm.

Cele două lucrări se se coroborează.

Potrivit Worldometer.info, un portal statistic susținut de ONU, după numărul de oameni cea mai mare populație este în China – peste 1,45 miliarde de oameni, urmată de India cu 1,41 miliarde. Pe locul 3 se află SUA cu 336,4 milioane. 



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO