O echipă internațională a Universității din Hong Kong a oferit, în sfârșit, un răspuns la întrebarea ”Câte furnici sunt în lume”, în cazul în care v-ați frământat mintea vreo dată cu acest subiect: 20 de cvadrilioane (20.000.000.000.000.000) sau 20.000 de trilioane.
Potrivit studiului publicat în revista ”Proceedings of the National Academy of Sciences” și portalului de știință ”Phys.org”, anterior populația globală a furnicilor a fost estimată între 1 și 10 cvadrilioane, în dependență de sursa cercetării, date care nu au putut fi confirmate documentar.
Calculele anterioare ale biologilor Bert Hölldobler și Edward O. Wilson arătau că furnicile constituie 1% din populația totală a insectelor (1 cvintilion), iar rezultatele cercetărilor oamenilor de știință acreditați la Universitatea din Hong Kong răstoarnă cifrele respective.
Universitatea din Hong Kong menționează într-un comunicat că furnicile – ca și oamenii – reprezintă unul dintre cele mai de succes și dominante grupuri de organisme, iar gradul înalt de socializare a furnicilor le-a ajutat să colonizeze practic toate ecosistemele și regiunile planetei. Pe glob există cel puțin 15.700 de specii și subspecii cunoscute de furnici, și multe specii care încă nu au o denumire.
Pentru a obține totalul, cercetătorii au analizat 489 de studii ale populațiilor de furnici în 1.306 locații din lume, efectuate de colegii de știință din întreaga lume. Aceasta a inclus literatură non-engleză, în limbi precum spaniolă, franceză, germană, rusă, mandarină și portugheză. În baza datelor ce se conțin în studiile respective, ei au reușit să afle numărul estimativ al furnicilor în zonele tropicale și subtropicale în ultimii 80 de ani.
Citiți și:
Cum albinele respectă distanța pentru a preveni răspândirea paraziților
Ca distribuție, furnicile sunt răspândite mai ales în regiunile tropicale, urmate de comunități masive în păduri și zonele aride. Unele specii au reușit să se adapteze în orașe și în apropierea terenurilor agricole. Aceste insecte nu există doar în Antarctica.
Furnicile sunt organizate în colonii - comunități sofisticate cu structuri ierarhice și relații de coordonare și subordonare, și au un rol crucial în ecosistemele lumii. Ele aerează solul, răspândesc semințe, descompun materialul organic și creează habitate pentru alte animale. Sunt, de asemenea, o parte importantă a lanțului alimentar și pot fi mai eficiente decât pesticidele pentru fermieri.
În pofida numărului mare de furnici, o serie de pericole le afectează existența, cele mai severe fiind distrugerea și fragmentarea habitatelor, utilizarea pesticidelor și altor chimicale, prezența altor specii invazive și schimbările climatice.