Un cercetător elvețian critică ideea de a folosi hidrogenul în calitate de combustibil la automobile


Savantul afirmă că hidrogenul nu este nici pe departe soluția pentru problemele climatice globale.

Anthony Patt, profesor și doctor în științele sistemelor de mediu la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveția, a publicat un articol pe situl instituției cu argumentele împotriva utilizării hidrogenului în calitate de combustibil pentru transportul terestru sau aerian, sau generării de căldură în locuințe. 

”Ineficient, scump, lent”

Savantul consideră că entuziasmul politic în jurul hidrogenului este o mascaradă, deoarece hidrogenul funcționează ca purtător de energie, ca electricitatea, nu și ca sursă de energie. Hidrogenul, a amintit el, poate fi obținut pe trei căi, care nu sunt tocmai ecologice.

Hidrogenul gri, care este produs în cele mai mari cantități, creează emisii de dioxid de carbon și metan, ceea ce este opusul obiectivului de a obține energie pură din punct de vedere ecologic, a explicat Patt.

Hidrogenul albastru este fabricat din gaz natural, care este, de asemenea, o soluție proastă pe termen lung. Iar hidrogenul verde – deși nu este o sursă de emisii – are nevoie de electricitate pentru a fi produs, de aceea nu are sens să fie produs consumând electricitatea care poate fi folosită direct, a notat Patt.

În opinia lui, cei care pledează pentru hidrogen, de fapt fac lobby pentru energetica veche în bază de petrol și gaz natural. ”Industriașii care fac lobby pentru hidrogen la nivel european cheltuie €50 de milioane anual. Este ultima cea mai bună șansă pentru supraviețuirea lor”, a precizat savantul elvețian.

Hidrogenul este ineficient, scump și lent, și accentul în continuare trebuie pus pe energia solară și eoliană, dar și alte surse de energie regenerabilă, a subliniat Patt.

Anthony Patt este autorul a zeci de cărți și lucrări în domeniul eficienței energetice, inclusiv ”Transforming Energy: Solving Climate Change with Technology Policy” și ”Assessing Vulnerability to Global Environmental Change: Making Research Useful for Adaptation Decision Making and Policy”, ambele în domeniul eficienței energetice. 

Anterior și directorul executiv Tesla Elon Musk a spus că producerea hidrogenului pentru automobile este un ”nonsens economic” care nu ajută mediul cu nimic.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO