Forțele belaruse maltratează și jefuiesc migranții care încearcă să ajungă în UE


O organizație pentru drepturile omului a documentat noi dovezi care demonstrează că regimul lui Alexandr Lukașenko torturează și abuzează de solicitanții de azil și migranții care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană prin punctele de trecere a frontierei dintre Belarus și Polonia.

Pe de altă parte, și forțele poloneze se fac vinovate de abuzuri și încălcarea drepturilor omului.

Potrivit Amnesty International, persoanele pe care autoritățile de la Minsk le-au adus cu miile din Orientul Mijlociu – Irak, Liban, Siria, Egipt – sunt supuse tratamentelor inumane, extorcării de bani, bătăilor, amenințărilor cu violența fizică din partea forțelor de ordine și militarilor belaruși. 

Mărturiile migranților includ istorii despre loviturile cu paturile de armă, asmuțarea câinilor asupra familiilor, deprivarea de produse alimentare și alte brutalități din partea soldaților și polițiștilor din Belarus. Ei s-au plâns, de asemenea, și de intransigența părții poloneze, care a expulzat sistematic migranții ajunși pe teritoriul UE. Atât belarușii, cât și polonezii impuneau migranții să traverseze repetat hotarul în direcția opusă în condiții periculoase pentru viață, uneori fiind vorba de traversarea unui râu (Bug) cu apa rece și curgere rapidă.

”Părțile oponente se joacă cu viețile oamenilor,” a menționat Jennifer Foster, cercetător în domeniul drepturilor refugiaților și migranților în cadrul Amnesty International, care a intervievat 75 de persoane ademenite în Belarus în perioada iulie-noiembrie 2021 cu promisiunea falsă precum că sunt așteptați în UE.

În total Foster a adunat mărturii de la aproape 200 de persoane, care au fost documentate și vor fi prezentate lumii pentru o înțelegere a crizei umanitare la ușile blocului.

Un bărbat din Siria a povestit cum militarii belaruși au adus circa 80 de persoane până la hotarul cu Polonia, în camioane ale armatei.

“Ei ne-au ordonat să coborâm... Erau vreo 10 soldați și patru câini. Ne-au spus că vor lăsa câinii să ne muște, dacă nu vom alega suficient de repede. Soldații fugeau după noi cu bastoanele și-i loveau pe cei care nu puteau ține pasul. După ce ne-au urmărit vreo 200 de metri, ei s-au întors și ne-au lăsat în zona de bufer, în mijlocul pădurii. Familiile au fost separate, cei mușcați de câini sângerau,” a spus martorul.

Unii migranți inclusiv copii au fost nevoiți să se afle în zonele neutre timp de câteva săptămâni, fără produse alimentare sau apă, reușind să facă rost de cele necesare contra unor sume mari sau să părăsească zona de frontieră în schimbul mitei.

Militarii belaruși practică de asemenea jaful migranților, deposedându-i de bani, bijuterii sau telefoane mobile, dar și bătăile ”în scop de profilaxie”, utilizând mănuși sau bocanci cu vârfuri metalice.

Potrivit Amnesty, unele cazuri de maltratare a migranților de către forțele belaruse au fost documentate și de autoritățile de frontieră a Poloniei, care totodată își apără dreptul de a expulza persoanele ce traversează ilegal hotarul.

Organizația a acuzat și Polonia pentru faptul că a ignorat tratatele internaționale în domeniu azilului și refugiului din motive umanitare, refuzând să preia cererile din partea migranților.

Cei expulzați de asemenea erau bătuți cu bastoanele și amenințați cu câinii dacă refuzau să părăsească teritoriul Poloniei, notează Amnesty International, care a făcut apel la Comisia Europeană să investigheze comportamentul acestui stat-membru al blocului.

Belarus a blocat accesul organizațiilor umanitare în zona de frontieră pentru a oferi asistență migranților din Orientul Mijlociu.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO