Un deputat rus recunoaște că statul ar putea confisca economiile cetățenilor


Iar un economist a recomandat populației să retragă urgent banii și obiectele de valoare din bănci.

Membrul fracțiunii comuniștilor în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Federației Ruse, Nikolai Arefiev, a declarat pentru presa din Moscova că autoritățile ar putea să ”aresteze” economiile cetățenilor, în cazul în care Occidentul blochează conturile guvernului în străinătate.

Este vorba despre 640 de miliarde de dolari SUA din rezerva de aur a statului și 14 trilioane de ruble ale Fondului Bunăstării Populației. La această sumă s-ar putea adăuga o eventuală amendă de 290 de miliarde de dolari pe care Comisia Europeană vrea s-o perceapă pentru încălcarea regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

În cazul în care UE și SUA includ blocarea conturilor în pachetul de sancțiuni, confiscarea banilor păstrați de populație în băncile locale va rămâne singura opțiune viabilă pentru a face față situației, a spus Arefiev, menționând că este vorba despre circa 60 de trilioane de ruble ($705 miliarde).

Întrebat dacă statul va restitui ulterior banii oamenilor, deputatul comunist a oferit drept exemplu economiile sovietice care au ”ars” în anul 1990 – cetățenii au primit înapoi doar o parte mică din sutele de miliarde de ruble păstrate în bănci, neindexate și doar pentru supraviețuitori.

”Cred că statul va putea rambursa datoria peste vreo 5 generații, iar până atunci totul va fi păpat de inflație”, a menționat Arefiev.

Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, la 1 ianuarie 2022 băncile păstrau aproape de două ori mai puțini bani de la clienții persoane fizice decât pretinde Arefiev – 34,6 trilioane de ruble, inclusiv în depozite. În valută erau încă 92,8 miliarde de dolari – rușii preferă să lase banii la depozit în valuta națională, datorită dobânzii mai mari.

RosStat, agenția națională pentru statistică, precizează că cetățenii mai au ”în borcane” peste 14 trilioane de ruble, în numerar, peste 60% din această sumă fiind în valute străine.

Scoateți banii acum!

Câteva zile înainte de declarația deputatului, un economist rus a recomandat cetățenilor să retragă imediat toți banii și obiectele de preț din bănci. Într-un interviu-monolog pe un canal de divertisment pe Youtube, Mihail Hazin a spus că cel mai sigur loc de păstrare sunt ”locurile exclusive despre care știu doar proprietarii acestor bunuri”.

În cazul unor șocuri economice sau necesități urgente, nu există vreo garanție că băncile vor permite retragerea banilor sau a bijuteriilor, mai ales în situațiile critice pentru guvern.

Rusia are o experiență bogată în domeniul confiscării economiilor populației și recurge la ”naționalizare” de fiecare dată când guvernul se simte strâmtorat în finanțe, iar cel mai recent caz a avut loc în anul 1998, a amintit economistul Hazin.

Amintim că fracțiunea comuniștilor a fost cea care a venit, formal, cu inițiativa de a recunoaște regiunile separatiste în Ucraina drept state suverane.

Surse: CBR, Finanz.ru, News.ru, Deita.ru, Banki.loans



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO