Președintele turkmen Serdar Berdimuhamedov a găzduit pe 29 iunie al 6-lea summit al șefilor de stat din țările riverane Mării Caspice, la care au participat omologii săi din Rusia – Vladimir Putin, din Azerbaijan – Ilham Aliev, din Iran – Ibrahim Raisi, și din Kazahstan – Kassym-Jomart Tokayev.
Marea Caspică, cel mai mare lac cu apă dulce din lume, este și bazinul unor rezerve importante de petrol – 15,31 miliarde de barili dovediți sau 2,7% din rezervele mondiale – ceea ce generează periodic disensiuni între statele care au acces la ea.
Împărțirea Mării Caspice în zone economice între cele 5 țări riverane. Kazahstanul controlează cea mai mare parte a apelor, iar Azerbaijan are cele mai multe sonde pentru extragerea țițeilor.
Cele mai frecvente conflicte în ultimii ani au avut loc între Rusia, pe de o parte, și cei doi vecini ai săi, pe de altă parte: Kazahstan și Azerbaijan. Summitul a fost o ocazie de a rezolva unele neînțelegeri, pe fundalul creșterii prețurilor la carburanți, dar și a rupe cercul de izolare internațională în cazul lui Putin.
Dacă i-a reușit președintelui rus acest lucru desprindem dintr-o compilație de secvențe de la aeroportul din Așgabat, capitala Turkmenistanului, unde jurnaliștii au observat că toți oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare. Cu excepția lui Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin nici n-a fost întâmpinat de vreo persoană din secția de protocol, fiind nevoit să parcurgă în singurătate calea de la scara avionului până la limuzina blindată (video mai jos).
Gurile rele care au comentat această înregistrare pretind că în video este o clonă a lui Putin, deoarece – dincolo de asemănarea foarte mare cu persoana care a anunțat la TV începutul războiului în Ucraina – avea un comportament de-a dreptul hazliu, care nu este caracteristic pentru dictator.
Kremlinul a publicat poze vechi
News-Cafe.eu n-a reușit să obțină înregistrarea completă a sosirii președinților țărilor riverane la Așgabat pe 29 iunie până la data publicării și astfel nu poate verifica independent faptele din video.
Pe de altă parte, textul comunicatului rusesc despre participarea lui Putin la summitul din Turkmenistan este însoțit de o poză cum Putin gustă din pâinea și sarea propuse la sosire.
Poza de la vizita lui Putin în Turkmenistan în 2017, publicată alături de comunicatul despre participarea la summitul din 2022. Imagine: Kremlin.ru
Însă după o verificare pe situl oficial al Kremlinului, am descoperit că aceeași poză a fost atribuită unui comunicat despre vizita liderului rus la Așgabat în octombrie 2017, ceea ce înseamnă că ea are o vechime de cel puțin 5 ani, iar Kremlinul a falsificat informațiile în comunicatul oficial din 2022.
De notat că Turkmenistan nu participă la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.