În SUA poliția a apelat la un nou soft de inteligență artificială pentru a prezice crimele


Scenariul pare a fi desprins din blockbusterul ”Minority Report” cu Tom Cruise, cu participarea, însă a unui cercetător român.

Forțele de ordine din câteva orașe americane testează în prezent programe care rulează algoritmi dezvoltați pentru a prezice dacă va avea loc o crimă, iar unul dintre aceste este propus de mediul academic.

Potrivit echipei din spatele noului soft, care a publicat un studiu la tema dată în revistele ”Nature” și ”National Library of Medicine”, teoretic, dotat cu inteligența artificială, sistemul poate prezice locul și timpul unei infracțiuni cu o exactitate cuprinsă între 80% și 90%.

Dacă inteligența artificială va arăta aceleași rezultate în lumea reală depinde de oamenii care vor utiliza programul, a spus unul dintre participanții la proiect, profesorul Universității din Chicago Ishanu Chattopadhyay.

Savantul recunoaște, într-un interviu, că sistemul creat de echipa pe care o conduce nu este perfect – la fel cum nu sunt nici oamenii care l-au dezvoltat sau polițiștii din New York care îl testează în prezent, dar problema principală nu este numărul exact, ci modul cum este gestionat.

Tehnologia analizează informațiile de intrare, preluate din baza de date oficială, inclusiv zonele afectate de crimă, numărul de persoane arestate și condamnate raportat la populația zonelor respective, numărul de arestări și condamnări per persoană, precum și statistica legată de apartenența rasială și socială a suspecților și recidiviștilor.

În final, algoritmii automatizați fac un calcul matematic ”rece” și propun un pronostic propriu, a precizat savantul.

Softul propus de Universitatea din Chicago nu este singurul de felul său. Programele similare testate anterior în metropolele din SUA cu o rată mare a criminalității a arătat că softurile sunt imperfecte și, mai ales, ”părtinitoare” față de anumite categorii de oameni, în special persoanele cu antecedente penale, sărace și de culoare.

Departamentul Poliției din New York, de exemplu, a experimentat cu câteva tehnologii similare, fără să publice rezultatele acelor experimente. Faptul respectiv a atras atenția organizațiilor pentru protecția libertăților civile și a prevenirii abuzurilor poliției.

În anii trecuți, acționând în baza informațiilor sugerate de inteligența artificială, justiția a trimis după gratii persoane care s-au dovedit a fi nevinovate, iar polițiștii au împușcat mortal un adolescent de 13 ani, în martie 2021, chiar în Chicago.

De aceea, insistă profesorul Chattopadhyay, inteligența artificială ”trebuie să lucreze doar în colaborare” cu oamenii, care sunt îngrijorați pe bună dreptate că tehnologia dată va fi folosită în calitate de instrument pentru a-i trimite la închisoare înainte ca aceștia să comită vreo infracțiune. ”Programul nostru nu spune cine va comite o infracțiune, el se limitează la notificarea despre probabilitatea unei crime într-un anumit loc, cu o săptămâna în avans”, a lăudat profesorul produsul. 

Tehnologia dezvoltată de savanți este diferită de ce oferă companiile tech, care vin cu soluțiie ”simpliste”, a notat el. ”Noi nu ne bazam atât de mult pe dosarele poliției și judecătoriilor, încercăm să excludem factorul de părtinire la minimul posibil”, a conchis Chattopadhyay.

Oponenții acceptării inteligenței artificiale în mecanismul de prevenire a crimelor spun că softul este viciat din start, oferind ca exemplu faptul că acesta trimite nejustificat echipaje de poliție în zonele populate preponderent de afro- și latino-americani. Acolo oamenii legii supun localnicii la verificări și interogări abuzive și astfel tensionează și mai mult situația, creând premize pentru infracțiuni.

Unul dintre participanții la proiectul Universității din Chicago este Victor Rotaru, absolvent al Universității Minnesota în anul 2013, având diplomă în domeniul finanțelor și matematicii.

În prezent acesta este implicat în cercetări privind mecanismele de anticipare a evoluției financiare și economice la nivel național și global. La Universitatea din Chicago Rotaru administrează laboratorul care colaborează cu DARPA, agenția guvernamentală pentru cercetări avansate în domeniul apărării.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO