Războiul în Ucraina: Consecințele distrugerii barajului hidrocentralei din Kahovka


Un astfel de scenariu va pune în pericol funcționarea centralei nucleare din Zaporojie.

Autoritățile Ucrainei bat alarma în legătură cu informațiile privind minarea Hidrocentralei din Kahovka, care este în prezent ocupată de forțele ruse. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că eventuala distrugere a barajului va rezulta în inundarea rapidă a zeci de localități pe ambele maluri ale Niprului.

Barajul acestei hidrocentrale reține un volum de 18 milioane metri cubi de apă. Dacă teroriștii ruși vor arunca în aer barajul, în zona de inundare imediată se vor afla peste 80 de localități, inclusiv orașul Herson”, a avertizat liderul de la Kiev într-o discuție video cu participanții summitului Consiliului European la Bruxelles.

Zona hidrocentralei din Kahovka. Imagine: Google

Un astfel de scenariu a fost prognozat de serviciile de securitate ale SUA dar și unii analiști informați la acest subiect. Aceștia afirmă că contraofensiva trupelor ucrainene nu lasă șanse ocupanților să păstreze controlul asupra orașului Herson și, în condițiile date, Kremlinul ar putea să justifice retragerea unităților ruse cu ajutorul catastrofei organizate la Kahovka.

Citiți și:

Un savant a făcut calcule matematice privind posibilitatea unei deflagrații nucleare

În afară de inundația unei zone mari din sudul Ucrainei, o astfel de evoluție pune în pericol funcționarea Centralei Nucleare din Zaporojie, care a fost recucerită de ucraineni.

Ultima depinde de energia produsă la Kahovka pentru a răci reactoarele nucleare. Oprirea curentului va genera o situație critică de proporții, mai ales că agresorii continuă să atace infrastructura energetică a Ucrainei.

Și iar dezinformare

Vina pentru explozia barajului va fi pasată pe militarii ucraineni, au precizat sursele americane. Săptămâna trecută, comandantul forțelor ruse în Ucraina Serghei Surovkin a spus că soldații ucraineni planifică să arunce în aer barajul de la Kahovka, pentru a facilita înaintarea spre Herson – fapt ce confirmă temerile ucrainenilor privitor la hidrocentrală.

O eventuală distrugere a barajului nu are nicio valoare militară, deoarece va afecta în fond populația civilă și va cauza o problemă ecologică majoră, dar va servi intereselor conducerii de la Moscova - dictatorul Vladimir Putin va putea trece mai ușor peste umilința înfrângerii și va putea motiva noii recruți mobilizați pentru război.

Într-un interviu pentru un canal independent al jurnaliștilor ruși, analistul, matematicianul, jurnalistul și activistul politic Andrei Piontkovski a răspuns afirmativ la întrebarea dacă armata rusă va distruge barajul de la Kahovka. El consideră că decizia a fost deja luată la Moscova, iar data depinde de progresul avansării forțelor ucrainene. 

Ulterior propaganda rusă va prezenta catastrofa ca o crimă a guvernului de la Kiev și va apela la furia cetățenilor ruși pentru a-i ”trimite la astuparea găurii din baraj cu corpurile proprii”, cu ochire spre consolidarea partidei războiului, a precizat Piontkovski (început din minutul 15:15).

Istoria se repetă?

De notat că nu este pentru prima dată când trupele ruse aruncă în aer o hidrocentrală pe teritoriul Ucrainei. În august 1941, în timpul retragerii Armatei Roșii sub presiunea forțelor germane, acționând la ordinul lui Iosiv Stalin, NKVD – echivalentul Gestapo a naziștilor la sovietici – a aruncat în aer barajul hidrocentralei de pe Nipru lângă orașul Zaporojie.

Drept rezultat, și-au pierdut viața între 80.000 și 100.000 de locuitori din zonele adiacente, potrivit diferitor surse, fiind distruse terenuri agricole vaste, depozitele de grâne și practic toate animalele domestice. De asemenea, s-au înecat circa 18.000 de ostași sovietici, care nu au fost avertizați despre operațiunea NKVD. Niciun soldat al Wehrmachtului nu a avut de suferit.

Barajul DneproGRES, distrus de sovietici în 1941. Imagine: arhiva FSB



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO