Planeta ca mijloc de transport, pentru a scăpa de steaua muribundă


Cât ar dura călătoria până la cea mai apropiată stea la viteza luminii?

Titlul nu este o glumă de 1 aprilie, ci subiectul unui studiu întitulat ” Migrarea civilizațiilor extraterestre și colonizarea interstelară: implicații pentru SETI și SETA”, publicat în revista ”International Journal of Astrobiology”. 

Potrivit autoarei cercetării, Irina Romanovskaia, profesor de astronomie la Houston Community College din SUA, civilizația umană ar putea utiliza ”planete în circulație liberă” în calitate de nave spațiale gigantice pentru a ajunge la alte sisteme stelare.

În opinia ei, în Univers există planete cu rezerve semnificative de apă înghețată, care ar oferi călătorilor atât protecție împotriva radiației cosmice, cât și resursa principală pentru supraviețuirea lor.

"Presupun că civilizațiile extraterestre folosesc planete care plutesc liber ca transport interstelar pentru a ajunge, a explora și a coloniza alte sistemele planetare”, a spus Romanovskaia.

Astronomii suspectează că astfel de planete există în abundență, în particular în Norul Oort, o regiune în jurul Sistemului Solar care găzduiește planete mici cu suficientă gravitație și oceane din gheață.

Eventualele probleme cauzate de condițiile severe sau întuneric ar putea fi rezolvate cu ajutorul reactoarelor producătoare de energie de fuziune și altor tehnologii. Planetele respective urmează a fi considerate doar gazde temporare, deoarece miezul lor se răcește foarte rapid, iar resursele sunt limitate, și folosite pentru a ajunge la sisteme cu planete în zona locuibilă a stelei.

Semnificația lucrării lui Romanovskaia ar putea să-i intrige pe cercetătorii programului SETI, care sunt în căutarea formelor de viață extraterestră sunt focusați preponderent pe structuri artificiale și semnături tehnologice și nu iau în considerație corpurile cosmice naturale.

Citiți și:
Simulările arată că dispariția oxigenului pe Pământ este un viitor cert

Unul dintre puținii savanți care susțin teoria călătoriilor interstelare cu ajutorul planetelor și mai ales asteroizilor este profesorul Universității Harvard Avi Loeb, unul dintre cei mai respectați UFOlogiști din lume.

Cercetarea lui Romanovskaia este interesantă și în contextul întrebării evoluției Soarelui într-un gigant roșu peste 6 miliarde de ani – eveniment care va distruge planetele Mercur, Venus și Pământul.

În cazul în care civilizația umană va mai exista în perioada respectivă, ea va atinge, cel mai probabil, nivelul de dezvoltare de tip III pe Scara Kardașev și va fi capabilă, astfel, să mute din loc corpuri de mărimea planetelor. 

Dacă călătoriile interstelare vor deveni un lucru obișnuit, teoretic ar fi posibil de călătorit cu Pământul până la cea mai apropiață stea de Sistemul Solar - Proxima Centauri – care se află la”doar” 4,24 de ani-lumină.



Do you believe North Korea will send troops to Ukraine?

View all
No, it will not
Yes, it will
Perhaps a few observers or consultants