[video] Arestovici: Partenerii occidentali deja se tem de Ucraina


Armata ucraineană este cea mai puternică în Europa, afirmă fostul consilier prezidențial.

Oleksii Arestovici, consilierul demisionat al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a declarat jurnalistului Dmitri Gordon că are dubii cu privire la livrările tuturor armelor pe care guvernul de la Kiev le-a solicitat de la aliați pentru a începe o ofensivă împotriva ocupanților ruși. 

- Să înțeleg, judecând după dispoziția aliaților noștri, că acum vom avea tot ce este necesar? a întrebat Gordon despre perspectivele livrărilor de armament occidental.

- N-aș spune acest lucru, a replicat Arestovici, ei afirmă asta, e adevărat. În realitate, însă, ei se tem. Despre acest lucru nu se vorbește deschis, dar ei se tem că vom deveni prea puternici.

Solicitat să explice ce are în vedere, Arestovici a spus – cu referire la surse diplomatice, fără a le identifica – că partenerii occidentali se tem de probabilitatea devierii Ucrainei, după victoria asupra Rusiei, într-un stat cu regim de genul hortismului ungar, dominat de o cultură politică infectată cu adrenalină naționalistă agresivă.

Acest nou stat, a continuat fostul politician citând aceleași surse, ar putea ataca Belarus, Moldova, după care va întoarce armele împotriva aliaților. ”Și atunci ce să facem cu voi, [în condițiile în care] aveți cea mai eficientă armată în Europa”, a precizat Arestovici.

- Așa și au zis? s-a mirat Gordon.

- I-am citat direct, a confirmat Arestovici.

”Ce să facem cu voi dacă decideți să mergeți în direcția vestică? Le spun – ați pierdut mințile? Iar ei răspund: nu vă pripiți, în politică se întâmplă foarte multe lucruri, trebuie să privim dincolo de orizont”, a notat fostul funcționar.

Oleksii Arestovici este jurnalist, actor și traducător militar. În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2023 a activat în calitate de consilier de comunicare strategică în oficiul președintelui ucrainean. Și-a dat demisia din funcția publică în legătură cu învinuirea militarilor ucraineni pentru explozia unui bloc de locuit în orașul Dnipro.



Do you believe North Korea will send troops to Ukraine?

View all
No, it will not
Yes, it will
Perhaps a few observers or consultants