Redactarea genetică poate cataliza dezvoltarea cancerului


Un studiu demonstrează că intervenția în genomul uman are și efecte negative.

În domeniul medicinii și biologiei moleculare, metoda de editare genetică, care permite savanților să izoleze orice material genetic și să-i modifice funcția – cunoscută drept CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats), este cunoscută drept un colac de salvare în perspectivă pentru o serie de maladii și infecții.

Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea din Tel-Aviv, Israel, afirmă că intervenția în genomul uman ar putea cataliza dezvoltarea cancerului pe termen lung. Într-un studiu publicat în revista ”Nature”, aceștia demonstrează că metoda CRISPR-Cas9, asociată cu proteina 9, rearanjarea părților modificate de ADN afectează stabilitatea genetică și pune în pericol integritatea și sănătatea celulelor.

Citiți și:
În curând, noi-născuții vor putea avea mai mulți decât 2 părinți biologici

Tehnologia CRISPR, care a apărut acum un deceniu, este testată în prezent la tratamentul inovativ al unor boli ereditare, înlăturarea defectelor genetice, obținerea unor culturi pomi-legumicole cu o concentrație mai mare de nutrienți ș.a. În multe țări cercetările în acest domeniu au fost deja autorizate și industria a lansat pe piață produse farmaceutice și alimente modificate genetic.

În pofida acestor succese, cercetătorii israeleni au descoperit o pierdere semnificativă a materialului genetic – până la 10% - din celulele supuse experimentelor. Pierderea respectivă destabilizează genomul și predispune organismul la dezvoltarea cancerului.

Curios este că într-un studiu publicat anterior în revista ”PubliMed”, un grup de cercetători ai aceleeași instituții a apărat cauza editării genomului CRISPR-Cas9 folosind nanoparticule de lipide țintite pentru terapia cancerului. 

Metoda CRISPR, pentru care Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna au primit Premiul Nobel pentru Chimie în 2020, este deocamdată o tehnologie controversată și respinsă de o parte a țărilor în dezvoltare și mai ales de comunitățile conspiraționiștilor. 



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO